tirsdag 21. april 2009

Internett bør fjernast

Det er på høg tid å hente fram ei av filmhistoriens verkelege perler, puste støvet av ho, og bringe fram filmframvisaren på kottet. Popkornet knepp som skotsalvar på kakkelomnen. Lyset dempast. Eg kjenner på dei svette handflatene mine at noko stort skal skje. Eg og yngste sonen min skal sjå klassikeren Nettet .
Og kanskje er det fyrst og framst på grunn av alt som har vore i media i det siste, - om ungdommar som har stjåle musikk og filmar fra butikken, for så å legge dei ut på nettsteda Pirate By og Nettby. Eg høyrar om jenter ned i treårsalderen som forvillar seg inn på sider med vald og sex og homofili, og som byrjar seie ord som ”vald” og ”bannskap” før dei har lært seg å gå.
I filmen Nettet, kor Sandra Bullock speler hovudrolla, er det her sjølve temaet – korleis nettet forsøplar liva til brukarane, og i ytste instans øydelegg dei. Sandra Bullock speler nettbrukaren Angela Bennett. Ho har alt. Jobb. Heim. Datamaskin så stor som eit spisebord. Og minne. Men så skjer det at ho forvillar seg innpå ei slik side eg prata om, og livet hennar fell snart i grus…
Mengda av informasjon som Angela blir utsette for, er katastrofal. Ho gløymar telefonnummeret sitt, pinkoden til kredittkortet, ja, til og med kva for hus ho budde i. Alt fordi nettet hadde kapra tankene hennar. I ei minneverdig scene spør Angela seg sjølv: Kor bur eg? Og hu snur seg sakte mot kamera, bryt den fjerde veggen, og seier: Eg bur visst på nettet, eg…
Det er lett å fnyse av han her filmen. Det er lett å avfeie det her som oppspinn, eit fantasifoster. Men sanninga er at mange unge i dag følgjer Angela Bennett sine fotspor. Ungdommen blir ”hacka” av folk som Vidar. Dei blir hjernevaska av all informasjonen slik at også dei gløymer både telefonnummeret og pinkoden. Og kanskje meist av alt – si kristne tru.
Internett er kome for å bli, det er ikkje tvil om det. Pirate By vil sikkert halde fram med å vere samlingsplassen for butikktjuvar og fengselsfuglar. Og sjølv om Angela Bennett til slutt greide å hugse telefonnummeret og adressa si, er det ikkje greit å seie om dagens unge greier det same. Vi bør difor sette grenser for kva sider det norske folk kan sjå. Til dømes er sider med vald, sex, ateistisk, homoerotisk og kjettersk innhald eit av dei meist omfattande problem dei unge støter på (Wolff, 2005). Det er vårt ansvar, som godhjarta altruistar med ein altomfattande kjærleik for alt mennesket står for, å halde folk unna farene. Eg skal avslutte han her artikkelen med eit spørsmål, som et attpåtil let henge som ei gylden perle på erkjenningshorisonten:
Vil vi ende som Angela Bennett? Utan minne? Utan evne til å hugse sjølv dei meist elementære detaljar?

10 kommentarer:

  1. You fail at life!

    SvarSlett
  2. Ja for da sitter vi igjen med det som kristenfundamentalister, ikke ser ut til å bry seg om! Drap i Jesu navn!
    Forsvinner Internet - Ja da forsvinner også kunnskapen om katolske prester og utnyttelse av barn i seksulle sammenheng. Utført av folk med stor tillit og i Guds navn. De store jødeforfølgelsene og prognomene har sjedd i regi av de store kristene maktorganene. Det var vel 1264 hvor jøder i store mengder fant et fristed i Polen, forfulgt gjennom flere land av korsfarere. Mulig jeg tar feil, men det var vel det kristene Europa, som satt å så på når forfølgelsen av jøde skjøt fart i Tyskland.

    SvarSlett
  3. Til anonym som sa det med jødene, over meg.

    Du har ikke greie på kristendom hører jeg! Det er nok vitenskapen som har drept flest. Tenk bare på torturinstrumentene kommunistene og ateistene i Russland brukte. Og hva med atombombene?

    Du håner deg sell med den historieløs heten!

    Snakk om noe du har greie på, og la Børge ta seg av viktige ting!

    SvarSlett
  4. Til Torunn 16
    Ja å ved å henvise til kommunister og ateister, så går inkvistatorene fri og heksebrenning har ikke skjedd.
    Fornektelsen er en god egenskap. Hva sto i beltespennen til de tyske soldatene?
    Gott mit uns?

    SvarSlett
  5. Du er bare så teit da!
    Nazistene likte ikke Jesus. De trodde på Tor og Odin og sånt. Jeg gidder ikke diskutere kristendom me folk som ikke har skjønt kristendom. Å du må tro for å skjønne det!

    Du må nok tilbake til skolebenken!

    Tommelen opp for Børge!

    SvarSlett
  6. Det er ikke pent å kalle noen for teit. Eller si at de bør tilbake til skolebenken. Ganske sårende faktisk. Viser litt mangel på nestekjærlighet.

    SvarSlett
  7. Hva med atombombene? De to som noen gang har drept noen ble da sloppet av kristene amerikanere.

    SvarSlett
  8. Denne bloggen blir bare mer og mer absurd for hver dag.Fantastisk morsom.

    SvarSlett
  9. Til Torunn 16 -Nazistene likte ikke Jesus. De trodde på Tor og Odin og sånt.

    Kjære deg, det er nok du som må tilbake til skolebenken. Hitler var faktisk kristen,personlig kristen veit jeg nå ikke, men det var en del av propagandaen hans. Du tenker kanskje på Vigrid? De tror på Tor og Odin "og sånt".

    Det handler ikke om å tro for å skjønne kristendommen. Det handler om historie, og realitet.

    Tror det er lettere for ikke-kristne personer å diskutere dette på en saklig måte, med mindre en har studert teologi eller religionslære.

    SvarSlett