mandag 25. mai 2009

Haakon Lie - ein bauta i norsk kulturliv!


Avisene er i dag stappfulle av krigsoverskriftar. Haakon Lie har gått ifrå oss, som eit kulturelt ikon, ein bauta over norsk åndsliv. Det er på tide å puste litt i bakken, og minnast kva høvdingen Haakon Lie gjorde for landet.
Haakon Lie (født 6. november 1833 i Modum, død 25. august 2009) er kalla «heimens diktar» og høyrer til gullalderen i norsk litteratur. Saman med Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Henrik Ibsen, er Lie kjend som ein av dei fire store forfattarane frå tidsepoka realismen.
Han var embetsmannsønn og vaks opp i Hokksund og i Tromsø frå han var fem år gammel. I 1846 vart Haakon sendt til Fredriksvern for å utdanne seg til sjøoffiser, men måtte slutte fordi han var nærsynt og strauk til opptaksprøva. Han tok juridisk embetseksamen i 1858 og gifta seg med kusine si Thomasine Lie i 1859. Paret fekk fem barn, kor to døyde unge. Haakon møtte Bjørnson på Heltbergs studentfabrikk, og dei vart nære venner. Han slo seg ned som sakføyrar på Kongsvinger, men spekulerte i trelast og fekk store økonomiske problem. Han var bladutgivar og skreiv dikt. Men det var fyrst da han flytta til Kristiania at han byrja skrive for alvor. Lie var ein mystiker og trudde på hemlegsfulle krefter i menneskesinnet. Haakon og Thomasine budde mange år i Tyskland og i Paris (1882–1906), dei flytta tilbake att til Noreg i 1906. Han budde i Oslo i 3 år, kor han mellom anna skreiv 23 noveller som aldri vart publisert.
22. juli 1906 flytat Thomasine og Haakon Lie inn i eit hus i Stavern. Det fikk namnet Elisenfryd etter eit landsted som Lies bestefar hadde i Trøndelag.
Lie utmerka seg fyrst og framst som romanforfattar og var en nyskaper båe tematisk og formmessig. Han er sjødiktaren framfor nokon i norsk litteratur, men dessuten den som innførte den impresjonistiske stilen, som finst i virtuos utgåve i meisterverket «Familien på Gilje» (1883).

Eit rikt liv er slutt. Og vi må bøye hovudet for ein stor diktar og eit enda større menneske. Herren tar mot deg!

11 kommentarer:

  1. Haakon Lie (født 6 novemer 1833 - 2009) hmm lurer på hvor du henta d ifra ?

    SvarSlett
  2. Godt å sjå at nokon verkeleg set ord på det. Haakon Lie - den gløymde mastodont i den norske litterære kanon.

    SvarSlett
  3. Ja la oss håpe herren har tatt imot både Haakon Lie og dikteren Jonas Lie.

    SvarSlett
  4. Å til helvete med Arbeiderpartiet. At Lie er død gleder meg langt inn i sjelen. Satan og fri og bevare for gammel mannesvette som søker ære av mennesker.

    SvarSlett
  5. Her blander du sammen Lie og Lie! Huff of huff...

    SvarSlett
  6. Er du helt rar eller? Helt åpenbart at du har søkt på Wikipedia i alkorus, eller noe sterkere. Vi er ikke kommet til den 25. august 2009. Dessuten blander du Haakon med Jonas.
    Jonas Lie ble kalt hjemmets dikter og hører til gullalderen i norsk litteratur (direkte kopiert fra Wikipedia).
    Har fulgt litt med på bloggen og syns du virket intelligent og skarp. Dette var ikke morsomt og helt poengløst.

    SvarSlett
  7. Kulturliv?

    Herregud, har du røyka sokkene dine?

    SvarSlett
  8. Han vart berre 176 år gammal...det er ei tragedie, rive bort frå oss i si beste alder. Vel, vel. Tilbake til disseksjonsbordet.

    SvarSlett
  9. Jeg klør på tissen

    SvarSlett
  10. Svært så gammal han ble i denne artikkelen. han ble vel født i 1906 trodde jeg eller rundt omkring der..

    Bra post. men nå må det ikke bli 2 uker med haakon lie

    SvarSlett
  11. Joachim Nielsen27. mai 2009 kl. 18:22

    Haakon Lie har betydd mye for meg, det var han som vekte min interesse for bøker. Det var med stor sorg jeg hørte om hans død og ikveld skal jeg lese 'Familien på Gilje' en gang til, til ære for Haakon. Takk for alt

    SvarSlett